B12 Tabs h.a. 100 tablet za pse in mačke

20,00

KER IZDELEK NI VEZAN NA DEJANSKO ZALOGO V TRGOVINI, JE ROK DOBAVE LAHKO DO 5 DELOVNIH DNI.

 

Za izboljšano presnovo in biološko razpoložljivost vitamina B12 v organizmu.

Pomen vitamina B12 v organizmu
Sodeluje v metabolizmu vsake celice v organizmu. Igra ključno vlogo pri sintezi in formiranju DNK, pri nastajanju rdečih krvničk in možganskih funkcijah.

Proizvajanje vitamina B12
Vitamina B12 živali in rastline ne morejo proizvajati, proizvajajo ga lahko le določene bakterije. Rastlinojede živali so zato odvisne od absorpcije vitamina B12, ki ga proizvajajo bakterije v njihovem črevesju, mesojede živali pa so v tem smislu odvisne od hrane živalskega izvora, saj so zaradi zmanjšanega selektivnega pritiska v evoluciji izgubile sposobnost proizvodnje v črevesjju.
Vitamin B12 je v vodi topen vitamin, ki ga proizvajajo le določene bakterije, prisotne v zemlji, prebavilih prežvekovalcev… Vitamin B12 se po zaužitju hrane živalskega proizvoda absorbira v prebavilih in se nalaga v jetrih, ledvicah, mišicah, mleku, jajcah, ribah in siru. Vitamin B12 telo mesojedih živali in ljudi ne more ustvarjati samo. V hrani živalskega izvora je stabilen in v dovoljšnih količinah za zdravo mesojedo žival. V rastlinah ga ni, zato so rastlinojede živali v simbiotskem odnosu z bakterijami v njihovih prebavilih, in le-te proizvajajo vitamin B 12 za namen gostitelja.

Psi: 1-2 tableti na dan na vsakih 10 kg

Mačke: 1/2-1 tableta na dan na vsakih 5 kg

Sestava na tableto: vitamin B12 (cianokobalamin) 250 µg.