Kožne težave

12 oktobra, 2018

Koža in dlaka vašega psa kaže na njegovo splošno zdravje, zato je pomembno, da je ta v dobri formi. Ko se pojavi težava s kožo, se lahko vaš pes odzove s pretiranim praskanjem, grizljanjem in / ali lizanjem. Široka paleta vzrokov-vključno z zunanjimi paraziti, infekcijami, alergijami, presnovnimi težavami in stresom ali kombinacija vseh teh, so lahko vzrok za težave s kožo.

Neprijeten vonj

Kadar vaš pes oddaja neprijeten vonj najprej preverite njegova ušesa in zobe, saj se tam pogosto pojavijo bakteriej, ki povzročajo neprijeten vonj pri hišnih ljubljenčkih.

Včasih že že enostavna skrb za vašega psa in redna rutinska kopanja zadostujejo za preprečevanje slabega vonja.

Parfumi verjetno niso strupeni za večino hišnih živali, sploh kadar se uporabljajo proizvodi za pse in v skladu z navodili ter deklaracijami. Pa vendar parfumiranje ni naravno za pse in skrije njihov naraven vonj, ki ga uporabljajo tudi za medsebojno komunikacijo.

Poleg tega pa se pri psih z občutljivo kožo in kožnimi alergijami lahko razvije draženje kože. Pri psih, ki imajo nosne alergije lahko uporaba parfumov vpliva na njihov vonj. Če želite uporabiti parfume, to delajte v skladu z navodili in se pred tem posvetujte z veterinarjem glede morebitne zgodovine alergij.

Če se nega izkaže za brezplodno in vaš pes kljub temu oddaja smrdljiv vonj, se oglasite pri veterinarju. On lahko preveri, če je vzrok za vonj morebitna okužba v ozadju.

Druge težave s kožo

 • Praskanje, lizanje ali grizljanje kože
 • Garje
 • Rdečica ali vnetje kože
 • Vroče točke (posebno področje, kjer je srbenje intenzivno)
 • Okrogle, luskaste lise na obrazu in tacah
 • Suha, luskasta ali kako drugače razdražena koža
 • Izguba dlake in mesta brez dlake
 • Izpuščaji
 • Žarišča
 • Krvave ali gnojne rane
 • Otekline, izrastki ali razbarvanje kože
 • Drgnjenje gobčka ob pohištvo ali preprogo

Vzroki za težave s kožo

Katerikoli od naslednjih vzrokov lahko povzroči nepravilnosti s kožo vašega psa in zahteva veterinarski pregled.

Bolhe

Ugrizi in iztrebki teh nadležnih insektov lahko dražijo kožo vašega psa do te mere, da pride do alergijskega odziva in rdečice. Nekateri psi so lahko tudi občutljivi na izdelke proti bolham (antiparazitiki). Ovratnice, na primer, lahko povzročijo rdečico in draženje kože okoli vratu.

Mikrosporija

Ta zelo nalezljiva glivična okužba lahko povzroči vnetje, luskaste zaplate in izpadanje dlake. Treba jo je nujno zdraviti takoj, da se prepreči okužba drugih živali in ljudi v gospodinjstvu.

Sezonske alergije ali alergije na hrano

Vaš pes se lahko praska zaradi občutljivosti na določene snovi v hrani oz. alergene, kot so cvetni prah, pleveli, prah, pršice, drevesa, plesni ali trave. Mnogi psi, kot tudi ljudje, dobijo suho, luskasto kožo v zimskem času. Mnogi psi razvijejo alergije na sestavine v pasji hrani, kot so npr. govedina, piščanec, pšenica, koruza in soja. Tudi polnila in barvila imunski sistem vašega psa lahko zaznava kot tujke in zavrača. Le ti povzročijo srbenje in izpuščaje.

Okužbe kože

Psi lahko razvijejo draženje zaradi bakterijskih ali gljivičnih okužb, kadar je koža poškodovana zaradi prisotnosti kake druge kožne bolezni.

Negovalni izdelki

Nekateri šamponi in negovalni izdelki lahko dražijo kožo vašega psa. Bodite prepričani, da uporabljate le preverjene izdelke za nego psov.

Stres ali dolgčas

Nekateri psi lahko pretirano ližejo svojo kožo (predvsem tačke), kadar ne dobijo ustrezne oskrbe oz. možnosti da izražajo svoje naravno vedenje in dejavnosti. Torej kadar jim je dolgčas ali imajo onemogočeno gibanje. Tudi  nepravilna duševna stimulacija je lahko vzrok za stres.

Presnovne ali hormonske težave

Hormonske težave lahko povzročijo spremembo v barvi kože, gostoti in strukturi dlake.

Kdaj je nujen obisk pri veterinarju?

Če se vaš hišni ljubljenček začne pretirano praskati, lizati in / ali gristi bi morali obiskati veterinarja.

Veterinar lahko opravi diagnostične teste in ugotovi pravi vzrok simptomov. Testi vključujejo biopsijo kože, test za lišaje, mikroskopski pregled dlake in kože, prisotnost parazitov ali okužbe, in krvne teste za oceno splošnega zdravja vašega psa.