Laparoskopska sterilizacija

22 junija, 2020

Na kliniki sterilizacijo opravljamo LAPAROSKOPSKO. V primerjavi s klasično sterilizacijo laparoskopska ovarievktomija ponuja manj stresa in travme, zmanjšanje postoperativne bolečine , manjše reze v področju trebuha, manj zapletov.

Laparoskopija, laparoskopska kirurgija, minimalno invazivna kirurgija, video kirurgija, endoskopska kirurgija, so različni nazivi, s katerim opisujemo minimalno invazivne kirurške posege pod nadzorom kamere. Z minimalno invazivno kirurgijo lahko opravimo vrsto posegovkot so… laparoskopska ovariektomija – LOVE (odstranitev jajčnikov), operacijo kriptorhidov (odstranitev zaostalih testisov iz trebušne votline)gastropeksija (pritrditev želodca na trebušno steno pri pasmah, ki so nagnjene k zasuku želodca), biopsija jeter, trebušne slinavke, črevesja, ledvic, punkcija žolčnika, odstranitev žolčnika, odstranitev tumorja nadledvične žleze, odstranitev kamnov iz sečnega mehurja, operacije v prsnem košu (odstranitev osrčnika, reševanje hilotoraksa, odstranitev pljučnega tkiva in tumorjev v prsnem košu, biopsija tumorjev in bezgavk…).

VIDEO laparskopskega posega

Odstranitev jajčnika z najsodobnejšim inštrumentom, ki omogoča lepljenje in rezanje žil in okolnega tkiva (Ligasure). Termalne poškodbe okolnih tkiv so zreducirane na maksimalno dva milimetra.

Laparoskopski posegi potekajo v splošni inhalacijski anesteziji ob monitoringu pacienta, s  kapljično analgezijo in ogrevanjem pacienta. Pri laparoskopski ovariektomiji (odstranitvi jajčnikov ) v trebušno votlino pristopamo skozi dve odprtini. Prva odprtina je neposredno pod popkom in je velikosti pol centimetra. Skoznjo v trebušno votlino vstavimo kamero. Druga odprtina je nad popkom in je velikosti enega centimetra. Namenjena je za vstavljanje  prijemalke ali inštrumenta za zlepljanje in rezanje žil in okolnega tkiva (Ligasure). Odprtini naredimo s trokarjema, ki sta v obliki votlega svedra, kar nam omogoča , da pri vstopu trokarja skozi trebušno steno trebušne mišice razdvojimo in jih pri tem ne poškodujemo. Pred rezom v kožo in vstavljanjem trokarjev skozi mišice v trebušno steno, mesta vstopa trokarja omrtvičimo z lokalnim anestetikom. Skozi trokarje vstopajo kamera in inštrumenti. Odprtini v trebušni steni po opravljenem posegu in odstranitvi trokarjev zašijemo z resorbilnim šivalnim materialom, kožo zašijemo z intradermalnimi (notranjimi) šivi prav tako z resorbilnim šivalnim materialom (šivalni material, ki ga telo samo raztopi in ga ni potrebno odstranjevati) in jo zalepimo s tkivnim lepilom. Za razliko od standardnega posega ovariektomije je rez v področju trebuha veliko manjši. Pri laparoskopski ovariektomiji je pacient postavljen na bok. Jajčnik primemo s prijemalko in ga fiksiramo za trebušno steno. Po fiksaciji jajčnika vez, ki drži jajčnik za trebušno steno (suspenzorni ligament), žile, ki oskrbujejo jajčnik in okolno tkivo, z Ligasurjem zlepimo in prerežemo . Vez, ki drži jajčnik je pri tem zrahljana. Vezi potujeta od jajčnika naprej in sta  pritrjeni na telesno steno v področju zadnjih dveh reber ob zunanji strani ledvic. Sta v tesni povezavi s potrebušnico, ki je  oživčena. Pri standardnem posegu je pes postavljen na hrbet. Jajčnike pred podvezovanjem povlečemo  iz trebušne votline skozi narejeni rez v trebušni steni. Ob tem povzročimo nategovanje in natrganje zgoraj omenjenih vezi ter  potrebušnice, kar prispeva k bolj  bolečem in daljšem okrevanju. Poleg tega pri standardnem posegu obstaja možnost, da pri nestrokovnem rahljanju vezi poškodujemo žile , ki oskrbujejo jajčnike in maternico, kot tudi drobne žile, ki v mezovariju (delu potrebušnice) potujejo do ledvic in oskrbujejo ledvično kapsulo.  Študije kažejo, da je laparoskopski poseg 60% manj boleč od standardnega posega. Poleg tega pri laparoskopskem posegu za podvezovanje jajčnikov ne uporabljamo šivalnega materiala ter  se s tem izognemo morebitnim nezaželenim reakcijam na šivalni material v trebušni votlini. Celoten postopek se odvija pod nadzorom kamere, kar nam omogoča, da istočasno preverimo maternico in jo po potrebi odstranimo in da se po posegu prepričamo, da ni prišlo do krvavitev.

Prednosti laparoskopske sterilizacije