Nega krempljev

23 januarja, 2019

Psu kremplje praviloma krajšamo takrat, kadar se ti začno dotikati tal, ko pes hodi ali stoji.

Če se nohti našega ljubljenčka pri hoji zatikajo ob tla ali povzročajo zvok drsanja po tleh, je čas za trimanje. Za pse, ki živijo dokaj lagodno in se manj gibljejo (predvsem po asvaltiranih površinah), bi to pomenilo, tedensko pedikuro, medtem ko mestni kosmatinci, ki tacajo po asvaltnih mestnih pločnikih ne potrebujejo tako pogoste nege krempljev, saj si jih sami brusijo že ob hoji.

Pripomočki za strišenje krempljev našega psa

Obstajata dva osnovna pripomočka za striženje krempljev pri psu: prvi pripomoček so škarje in drugi je neke vrste »giljotina«. Oba pripomočka sta enako dobra, tako da izberemo obliko, ki nam najbolj ustreza.

Če naš pes oba pripomočka zavrača, oziroma kaže strah in ne pusti striženja krempljev, obstaja alternativa, da kremplje psu brusimo s pilico. Obstajajo tudi električne pile, ki odlično brusijo kremplje in ponujajo odlično kontrolo pri brusenju (da ne pobrusimo predaleč), vendar ta način negovanja krempljev traja dlje kot striženje s škarjami.

Nekaterim psom je zvok, ki ga povzročajo škarje neprijeten. Vprašajmo našega veterinarja ali pasjega fizerja za nasvet o tem, katea vrsta pripomočka je najboljša za našega psa in kako ga pravilno uporabljamo.

Psi z občutljivimi šapami

Nekateri psi ne marajo, da se dotikamo njihovih tačk, zato je dobro, da psa na dotike tačk pravočasno navajamo. V najboljšem primeru, to začnemo še preden poskušamo tretitati njegove kremplje, torej ko je kuža še mladiček. Psa božamo z  rokami gor in dol po tacah, rahlo pritiskamo vsako posamezno taco ter šape, in se prepričamo, da psa  ob tem pohvalimo in nagrajujemo! V enem tednu ali dveh se bo ob »masaži stopal« naš kuža počutili dosti bolj udobno kot na začetku, prav tako pa tudi takrat, ko mu bomo strigli kremplje.

Pred nego krempljev je dobro, da psa utrudimo. Dobro je, da gremo pred striženjem na dolg sprehod. Tako se bo pes manj upiral in lažje prepustil negi. Dobro je tudi, da imamo pri tem opravilu pomočnika, ki nam pomaga držati psa. Psi se dostikrat zaigrajo, ko in začno gristi naše pripomočke.

Kako strižemo kremplje našega psa?

  1. Najprej pregledamo vsako šapo posebej in odstranimo morebitno umazanijo (travo, zemljo… ).
  2. Potem vzamemo posamezen prst našega psa in ga trdno vendar nežno držimo. Rezilo primemo tako, da krempelj odrežemo od vrha navzdol pod rahlim kotom in ne iz leve proti desni! Skozi odprtino rezila vstavimo zelo majhno dolžino kremplja, da odrežemo le vrh vsakega kremplja. Ne obrezujemo pod topim kotom, da ohranimo obstoječo ukrivljenost krempljev.
  3. Odrežemo le toliko, da se na površini prereza pojavi krog. Krog pomeni, da ste bližamo žili, ki poteka v kremplju. To je čas, da se ustavimo in se premaknemo na naslednji krempelj.
  4. Če ima naš pes črne kremplje, moramo biti še posebej previdni, saj ne vidimo pulpe, ki poteka skozi krempelj: Ta je pri svetlih krempljih dobro vidna.
  5. Če pomotoma zarežemo preveč in s tem povzročimo krvavitev, jo lahko zaustavimo s praškom za kremplje (proizvod namenjen zaustavitvi krvavitev) ali koruznim škrobom.
  6. Ko so kremplji odrezani, lahko zgladimo ostale ostre robove še s smirkovo ploščo.

Kaj storiti, če porežemo krempelj predaleč?

Če zarežemo krempelj preveč, bo naš pes verjetno zacvilil. Morda se bo začel boriti in umikati taco. To je pravi čas, da s striženjem krempljev  končamo. Vendar pred tem uporabimo prah ali koruzni škrob za zaustavitev krvavitve. Uporabimo dovolj pritiska, ko pritisnemo prašek v rano in se prepričamo, da se je ta zlepil. Če krvavitev traja več kot nekaj minut, pokličemo ali obiščemo svojega veterinarja, ki lahko preveri zakaj se je našem psu kri ne strjuje.

Kako pomagamo prestrašenim psom?

Nekateri psi kažejo, prestrašeno ali agresivno obnašanje, ko se soočajo z obrezovanjem krempljev. Bodimo pozorni na znake stiske, kot so: slinjenje, tresenje, cviljenje, okamenelost, pospešeno miganje z repom, renčanje,…

Tudi z najbolj postopnim in nežnim navajanjem na nego krempljev, obstajajo psi, ki izgleda nikoli ne bodo izgubili strahu in prešli to oviro.

Če naš pes spada v to kategorijo, ga ne silimo, da se preda ali potrpi. Obiščimo njegovega veterinarja ali  frizerja in po vsej verjetnosti bomo imeli več sreče z nego krempljev.

Če tudiveterinar ali frizer ne uspeta opraviti striženja krempljev, je najbolj priporočeno, da se sestanemo z referenčnimi behavioristi ali certificiranimi trenerji psov.  Oni nam lahko svetujejo več glede te vedenjske problematike.