Nega tačk

9 junija, 2019

Blazinice na tačkah naših psov  zagotavljajo dodatno oblazinjenje in dodatno  zaščito kosti ter sklepov pred udarci, zagotavljajo izolacijo v ekstremnih vremenskih razmerah, pomoč pri hoji po grobem terenu in zaščito tkiva, ki se nahaja globje v tacah. Pomembno je, da pregledujemo blazinice in se prepričmo, da  so le te brez ran, okužb ali tujkov, ki se lahko vrinejo med prste.

Da bi obdržali tačke psa v »dobri formi« lahko njegove tace redno pregledujemo.  Pes nam vsekakor pokaže in začne šepati, kadar ga nekaj žuli. Med blazinice se namreč znajo zagozditi razni tujki, ki jih lahko odstranimo (kamenčki, trave, koščki razbitega stekla in drugih smeti). Tujke nežno odstranimo, če je treba uporabimo pinceto. Včasih se zna zavozljati tudi dlaka med blazinicami, ki psa prav tako moti pri hoji. Dlago lahko odstrižemo ali razčešemo vendar moramo pri tem biti pazljivi, da psa ne poškodujemo.

UPORABA VLAŽILNIH SREDSTEV

Če blazinice našega psa postanejo razpokane in suhe, je najbolje, da se posvetujemo z veterinarjem. Ta nam lahko predpiše dobro vlažilno sredstvo za blazinice in svetuje o načinu uporabe. Izogibajmo se vlažilnim kremam za roke, namenjene ljudem, ki pasje blazinice zmehčajo, kar pa lahko vodi do poškodb. Tudi masaža tačk pripomore k sprostitvi šap in boljši cirkulaciji krvi.  Začnemo lahko z drgnjenjem področja med blazinicami, nato pa pomasiramo še mesta med vsakim prstom.

ZDRAVLJENJE RAN

Ni nenavadno, da psi rane po nesreči stopijo na razbit kozarec  ali kak drug oster predmet in na blazinicah dobijo  ureznine ali rane. Če so rane manjše (cca pol cm v premeru) jih lahko očistimo z antibakterijskim sredstvom in zavijemo z lahkim povojem. Pri globljih vrezih, se je bolje obrniti na veterinarja.

ZIMA IN POLETJE

Kot tudi pri ljudeh,  tace našega psa zahtevajo različno vrsto nege, odvisno od sezone. V hudem mrazu lahko blazinice  popokajo. Sol in kemikalije za taljenje ledu po cestah lahko povzročijo rane, okužbe, mehurje na tacah našega psa. Pomagamo si lahko z izpiranjem tačk  v topli vodi po sprehodih. Morda lahko pred vsakim sprehodom uporabimo tudi vazelin, s katerim namažemo blazinice našega hišnega ljubljenčka. Če je kuža zelo občutljiv na sol in mraz, ter nenehno dobiva rane na tačkah, lahko pozimi nosi čevlje za pse.

V poletnem času pa je pomembno, da se spomnimo na vroči asvalt po katerem mora hoditi naš pes. Zamislite si kako je hoditi bos po vročem pločniku. Joj! Psi imajo sicer debelejšo kožo in odpornejše blazinice kot mi pa vendar. Da bi preprečili opekline in mehurji, se izogibajmo hoji psa po vročem pločniku ali pesku. Pazljivi moramo biti na mehurje, ohlapnejšo kožo in rdeče razjede ali lise na blazinicah našega hišnega ljubljenčka. Pri manjših opeklinah zadostuje antibakterijsko izpiranje tačk in mehki obkladki s povojem. Za resne opekline, takoj obiščimo veterinarja!

PREPREČEVANJE TEŽAV S TAČKAMI

Ko začenjamo novo vadbo ali sprehode  s svojim psom, moramo začeti počasi. Blazinice so občutljive in lahko postanejo razpokane, ko se začne psa voditi na sprehode ali jogging. Bodimo prepričani, da naš dom in dvorišče nima koničastih ali ostrih predmetov, kot so razbito steklo. Vedno imejmo v mislih preprosto dejstvo, da psi hodijo po svetu bosi!