Nega zob

17 januarja, 2019

Redno ščetkanje zob naših ljubljencev (psov ali mačk), skupaj z zdravo prehrano in veliko žvečenja (igrač, kosti, palic in ostalih žvečilk), lahko močno pripomore k ohranjanju njihovega zdravega zobovja. Hrana, ki se rada nabira na zobeh, skupaj z bakterijami povzroči zobne obloge. Te obloge ponavadi otrdijo v zobni kamen in povzročajo vnetja dlesni, umik dlesni in izgubo zob. Znaki bolezni dlesni se pri psih začno pojavljati pri starosti štirih let, malce kasneje pri mačkah, manj pogosto pa jih opazimo pri tistih ljubljencih, ki so bili deležni pravilne nege zob. Pri nekaterih pasmah (predvsem manjših pasmah) se težave z zobmi pojavljajo pogosteje, kot pri drugih.

Če našemu ljubljencu doma redno nudimo zobno nego in pregledujemo zobovje, lahko pravočasno odkrijemo morebitne težave in s pravočasnim ukrepanjem pripomoremo k zadovoljstvu, zdravju in »bleščečem nasmehu« našega kosmatinca.

TO JE NEMOGOČE, MOJ PES NE PUSTI ŠČETKANJA ZOB!

 • Ščetkanje zob priporočamo dva do trikrat na teden. Najprej želimo ljubljenca predvsem navaditi na “idejo o ščetkanju zob”. Če želimo to storiti uspešno, mu za začetek le nežno masiramo usta. S prstom delamo krožne gibe od 30 do 60 sekund, enkrat ali dvakrat na dan. To ponavljamo nekaj tednov, preden se lotimo ščetkanja zob in dlesni.
 • Ko mine nekaj časa in kužku pri tem opravilu postane udobno, mu na notranjo stran ust namažemo malo zobne paste za pse, da se navadi na njen okus.
 • Počasi začnemo uvajati zobne ščetke, zasnovane posebej za mačke in pse. Te so manjše od človeške zobne ščetke in imajo mehkejše ščetine. Zobne ščetke, ki jih lahko nataknemo na prst (lahko uporabimo tudi gazo, ovito okoli prsta) so prav tako primerne in nam omogočajo lepo masažo dlesni naših ljubljenčkov.
 • Ščetko ali gazo na zobe postavimo pod kotom približno 45-stopinj in s čisto majhnimi krožnimi gibi začnemo čistiti zobe. Zobe čistimo najprej na enem delu ust našega psa in pri tem po potrebi dvigujemo njegove ustnice. Na strani zoba, ki se dotika lica se ponavadi nabere največ zobnega kamna in krtačenje s ščetko navzdol lahko pomaga, da ga odstranimo.
 • Če se naš pes upira čiščenju notranje strani zob, ni razloga za skrb, saj se tam nabira manjša količina zobnega kamna. Ko osvojimo tehniko, nadaljujemo s ščetkanjem dva ali tri krat na teden.

IZBIRA ZOBNE PASTE in SLAB ZADAH

Ne uporabljamo človeške zobne paste, saj ta lahko draži sluznico in želodec živali. Namesto tega, se glede izbire zobne paste posvetujmo z veterinarjem ali jo naredimo sami iz zdrobljene sode bikarbone in vode.

Vse je v redu, če zadah našega psa ne diši ravno kot diši polje lilij in normalno je, da kužkov dah ni posebej svež. Slab zadah iz ust pa je lahko tudi prvi pokazatelj problemov v ustih. Konstantno slab zadah lahko nakazuje, da ima naš ljubljenček prebavne težave ali bolezen dlesni (gingivitis) in ga je zato priporočeno peljati na pregled k veterinarju. Ta neprijten vonj namreč povzročajo bakterije, ki rastejo iz delcev hrane ujete med zobmi ali vnete dlesni. Nekateri psi, zlasti male pasme, so še posebej nagnjeni k nastajanju zobnih oblog in zobnega kamna. Če so torej to pravi razlogi, za slab zadah, potem naš ljubljenec mora na čiščenje zobnega kamna, redno ščetkanje zob pa je odlična rešitev za preprečevanje nastajanja teh težav.

Če pri ljubljencu opazimo poleg zadaha tudi izgubo apetita, bruhanje ali prekomerno pitje in uriniranje, je nujno, da ga čimprej peljemo k veterinarju.

ZNAKI USTNIH BOLEZNI

Za pravočasno odkrivanje ustnih bolezni lahko doma že sami, enkrat na teden, privzdignemo ustnice svojega hišnega ljubljenčka in preučimo njegove dlesni in zobe. Dlesni morajo biti roza, ne bele in ne rdeče. Ne smejo kazati nobenih znakov oteklin. Njegovi zobje morajo biti čisti, brez rjavkasto obarvanega zobnega kamna. Pokazatelji ustnih bolezni ali težav v prebavnem sistemu so lahko slab zadah, prekomerno slinjenje, majavo zobovje, vnete dlesni, tumorji v dlesni ali pojav cist pod jezikom.

Prevetiven veterinarski pregled je prav tako lahko koristen za pravočasno odkrivanje morebitnih problemov in ugotavljanje nagnjenosti psa k nastanku le teh. Seznanjanje s spodaj navedenimi problemi pa nam bo pomagalo ugotoviti, če je čas za veterinarski pregled ljubljenca:

 • Parodontalna bolezen je boleča okužba dlesni, ki ima lahko za posledico izgubo zob in širjenje okužbe na druge dele telesa. Znaki so majavi zobje, slab zadah, bolečine v ustni votlini, kihanje in izcedek iz smrčka.
 • Gingivitis je vnetje dlesni, povzročen predvsem zaradi kopičenja zobnih oblog, zobnega kamna in bakterij, ki proizvajajo bolezni na dlesnih in pod njimi. Znaki vključujejo krvavitve, rdeče, otekle dlesni in slab zadah. Gingivitis lahko preprečimo z rednimi čiščenji zob.
 • Otekle dlesni se pojavijo, zaradi nastanka zobnega kamna in zastajanja hrane med zobmi. Redno ščetkanje zob našega psa in čiščenje zobnega kamna enkrat letno, lahko prepreči njegov nastanek in s tem otekanje dlesni.
 • Proliferirajoča bolezen dlesni se pojavi, kadar dlesni zrastejo preko zob in jih je zaradi preprečitve okužbe treba zdraviti z antibiotiki. Pri določenih pasmah, kot sta npr. bokser in bull terier,  je ta pojav dedno pogojen.
 • Ustni tumorji se pojavijo kot kepe na dlesnih. Nekateri so maligni in je treba kirurško odstraniti.
 • Ciste na žlezah slinavkah so videti kot veliki, s tekočino napolnjeni mehurji. Nahajajo se pod jezikom, lahko pa se razvijejo tudi ob vogalih čeljusti. Zahtevajo drenažo, poškodovane žleze slinavke pa je treba odstraniti.
 • Obarvani in gnili zobje se lahko pojavijo pri kužkih, ki so kot mladički preživeli kugo. Pri odraslih psih so zobje lahko videti ginili, temno obarvani in se lahko pogosto krušijo in razpadajo. Ker je poškodba trajna, je treba takšne zobe odstraniti z veterinarskim posegom.

Drugi načini za preprečevanje nastanka zobnih težav

Dobra preventiva za preprečevanje nastanka zobnih težav so posladki in žvečilke, namenjene za ohranjanje zdravih in čistih zob, ki jih lahko ponudimo našemu psu vsak dan. Z veterinarjem se posvetujmo tudi o posebno zasnovani suhi hrani, ki lahko upočasni nastanek zobnih oblog in zobnega kamna.

Igrače za žvečenje so odličen način, da se naš pes zamoti, ubije dolgčas in poleg tega izpolni naravno željo po grizenju ter hkrati jača svoje zobe. Grizenje in glodanje primernih »žvečilnih pripomočkov« lahko psu v veliki meri pomaga pri masaži dlesni in ohranjanju čistih zob, saj se z mehaničnim drgnjenjem in strganjem odstranjuje mehki zobni kamen. Vprašajmo svojega veterinarja katere so priporočene žvečilke.